Израелска военна техника за Иран спряха германски митничари

Германските власти са задържали кораб с израелска военна техника, за която подозират, че е предназначена за Иран, потвърди днес израелското министерство на отбраната, цитирано от АП.

Израелските медии първи съобщиха, че доставка от частна израелска компания е задържана от германските митници. Според военното министерство товарът съдържа звена за гъсенични вериги за бронетранспортьори. Фирмата-производителка имала разрешение за износ от министерството, издадено въз основа на декларация, че крайното местоназначение на резервните части е Тайланд. Според израелската телевизия корабът е задържан в пристанище Хамбург и е собственост на фирмата Пиад с управител Авиел Вайнщайн.

Иранското правителство официално опроверга днес информациите, че израелска военна техника, предназначена за Тайланд, е трябвало да бъде продадена на Иран, съобщава АФП.

Тази информация е напълно безпочвена. Ние не поддържаме никакви политически, икономически и военни връзки с Израел, чийто режим дори не признаваме, заяви говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи. Според него твърденията имат за цел да създадат предразсъдъци спрямо Иран.

Двата контейнера с части за бронетранпортьори, които германските митничари задържаха в хамбургското пристанище, ще отпътува още днес обратно за Израел, предаде по-късно днес ДПА.

Израел забранява продажбата на оръжие, военна техника и резервни части на Иран. Израелски търговци на оръжие са били осъждани на затвор заради сделки с Иран, но през 80-те години израелското правителство бе замесено в сложната сделка между САЩ, никарагуанските контри и Иран, която стана известна като Ирангейт, припомнят информационните агенции, цитирани от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?