Израелската армия разрушава тунели в Газа, 6 палестинци загинаха

Значителни израелски части навлязоха в южната част на ивицата Газа миналата вечер и започнаха ожесточени сражения с въоръжени палестинци, шестима от които загинаха.

Палестински представители заявиха, че сред загиналите е 12-годишно момче, а над 40 души са били ранени, включително жени и деца.

Израелските власти съобщиха, че навлизането в бежанския лагер Рафа, включително с танкове и хеликоптери, е целяло да разруши тунели, използвани от палестинците, за да внасят оръжие от Египет. Израелски представители заявиха, че операцията, която е най-голямата в Рафа от месеци, може да продължи няколко дни.

От началото на година са разкрити 30 подобни тунела, се посочва в комюнике на израелската армия.

Палестинските власти отричат съществуването на такива тунели и обвиняват Израел,че ги използва като претекст за разрушаване на палестинските къщи по границата с Египет и за разширяване на зоната, в която се изгражда защитна стена срещу палестинците.

Повечето палестинци пострадали, след като израелски щурмови хеликоптер изстрелял ракета срещу жилищния квартал Ибна, посочват палестински източници за сигурност. Други са ранени в престрелката между израелските и палестинските сили, която избухнала в лагера.

Очевидци твърдят, че в операцията са се включили около 60 танкове и бронетранспортьори.

Междувременно ръководителят на медицинския екип от Кайро опровергал твърденията на саудитския вестник Ал Уатан, че палестинският лидер Ясер Арафат бил отровен. Медиците проучили лекарствата, които приема 74-годишният Арафат. Сред тях преобладавали успокоителни и витамини.

Ясер Арафат страда от силна преумора, но иначе е напълно здрав, смятат египетските лекари, прегледали палестинския лидер, предаде ИТАР-ТАСС.

Арабските медици нито потвърдили, нито опровергали съобщението на американското списание Тайм, че Арафат има рак на стомаха.

Още от Свят