Израелски генерал: Атентаторът е бил излъган – не са му казали, че ще умре

Израелски генерал: Атентаторът е бил излъган – не са му казали, че ще умре

Още един израелски представител потвърждава версията, че извършителят на кървавия атентат на бургаското летище не е бил самоубиец и че взривът най-вероятно е задействан дистанционно.

Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели и не е имал никаква представа, че ще бъде убит, твърди бригаден генерал Ницан Нуриел, който до преди няколко месеца оглавяваше Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност. Атентаторът умишлено е избран от етническа група, различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнение, казва Нуриел в интервю за Дарик радио. Големият опит на израелските служби с транспортни атентати сочи, че организаторите често избират хора, които не знаят, че ще умрат, допълва генералът.

"Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят", обяснява Ницан Нуриел.

Попитан дали умишлено е взривен атентаторът или погрешка, генералът казва: "И двете са възможни. Но на базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да мисля това. Първо - начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен."

Още преди изявленията на ранената при атентата Гилат Кулангиас, чийто мъж е убит при експлозията, че взривът е задействан дистанционно, сайтът Биволъ писа, че набеденият за "шахид" едва ли е такъв.

"Лицето, занесло взрива до автобуса с израелски туристи и посочено от властите като "атентатор" и "камикадзе" спокойно е хапнало палачинка в Равда, след което взело такси (светложълт Опел Зафира) от пиацата в посока летище Сарафово", писа Биволъ, като се позова на свои източници близки до разследването.

Този детайл както и "дрес кода", и поведението на лицето по бермуди, разхождащо се из терминала преди взрива никак не пасват на психологическия момент на предстоящо самоубийство на фанатик. Също така не е обичайна тази анонимност на фанатика-атентатор. Гласността на извършеното и мартиризацията (превръщане в мъченик) на шахида, с цел вербовка на нови кадри, са важни елементи в психологическата война, която водят екстремистите.

Версията на Биволъ е, че става въпрос за лице, вербувано заради някаква зависимост, дрога и/или пари, за да остави раницата с бомбата в автобуса. Възможно е той да е бил взривен дистанционно, за да не може да се проследи връзката с поръчителите.

Намерената в лицето американска шофьорска книжка е изключително нескопосен фалшификат, твърдят експерти. Освен това няма данни да са намерени други документи за самоличност. Не е ясно как при това положение той е влязъл в България, защото дори на европейска граница като Румъния или Гърция трябва да се покаже най-малко лична карта. Възможно е лицето да е влязло "на зелено" през границата, което не представлява голям проблем.

На 24 юли Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. "Той (атентаторът-бел.ред.) дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което "операторът" предизвика експлозията."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?