Израелски граничари застреляха йордански съдия

Израелски граничари са застреляли йордански съдия, а впоследствие са обяснили, че причината за инцидента е опитът му да отнеме пушката на израелски войник, съобщи АП, цитирани от БТА. Това се е случило на граничния Аленби пункт между Западния бряг и Йордания в понеделник сутринта.

Мъжът е идвал от Йордания към Западния бряг. Първоначално той бе идентифициран като 40-годишен палестинец, но по-късно стана ясно, че е йорданец, работил като съдия в Аман от 2009 година. Името му е Раед Зуетер.

Израелски полицейски говорител каза, че инцидентът се разследва. Полицията разследва версията за "националистически" мотивиран инцидент. Престрелки на този граничен пункт са рядкост, съобщава АП.

Израел и Йордания подписаха мирен договор преди 20 години и техните служби за сигурност поддържат тесни връзки.

Пунктът се обслужва съвместно от Израел, Йордания и Палестинската власт. Той е главният граничен пункт за палестинци от Западния бряг, пътуващи за Йордания, използва се също за превоз на стоки между Израел, Западния бряг и Йордания, както и от чуждестранни дипломати и туристи. На израелци не е разрешено да преминават през него.

Говорител на йорданското външно министерство каза, че властите се опитват да получат повече подробности за инцидента от израелската страна. Бащата на съдията - Алаа Зуетер, каза, че е отишъл в съда днес да се види със сина си, но не го намерил на работното му място и по-късно научил от медиите какво се е случило.

"Не знаех, че той е тръгнал към Западния бряг, нито каква работа е имал синът ми там", каза бащата през сълзи по телефона.

Около половината от населението на Йордания са палестинци, а много палестинци на Западния бряг имат йорданско гражданство. Автономната палестинска власт на Западния бряг осъди убийството на съдията и настоя за независимо разследване. Палестинците подчертаха, че "това убийство е поредно от серията нарушения на човешките права в Палестина".

Споделяне

Още от Свят