Израелски инвеститори планират строежи на хосписи у нас

Израелски инвеститори искат да строят домове за възрастни хора и хосписи в България и за целта дори вече се водели разговори с кметове за възможностите за развитие на тази социална услуга. Това е обяснил посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз на среща в понеделник с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Христосков приветствал това намерение и обърнал внимание на това, че израелските инвеститори могат да ползват инфраструктурни облекчения, както и да ползват общински терени.

Раз е обявил и намерението да се създаде в София център за израелски помощно-технически средства, които да се отдават за временно ползване срещу символичен депозит. За целта Столичната община ще предостави свой склад.

Двамата с Христосков са обсъдили още прецизирането на текстове от Спогодбата за социална сигурност между двете държави, които да бъдат одобрени от служебното правителство и зда се предложат още при старта на парламента за ратификация.

Коментирано е и изпълнението на Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави, подписана на 20 декември 2011 г.

"По-малко от 30% от квотата за наемане на български строители работници за заетост в Израел са използвани“, посочва министър Христосков. Ведомството му желае ускоряване на процеса на одобрение или отхвърляне на кандидатурите за работни места по спогодбата, както и възможно най-бързо провеждане на двустранна координационна среща между отговорните ведомства в двете държави.

"В момента по спогодбата в Израел има 1200 български работници. Към настоящия момент в Израел обемът на строителните работи е намален. След нормализирането му ще има възможност да бъдат наети поне още 1000 български работници“, казва посланик Шаул Камиса Раз.

Той предупредил, че Израел ще затегне процедурите по подбор на кандидатите за работ заради оплаквания от израелски работодатели за недостатъчна професионална квалификация на строители от България.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?