Израелски консорциум се включи в газификацията на Велико Търново

Израелски консорциум се включва в газификацията на Триградието - Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, придобивайки дял от "Раховецгаз 96". Консорциумът е съставен от фирмите Doralon Gas Technologies Ltd., Elran (D.D.) Infrastructures Ltd. и Africa Israel Investments Ltd. и ще стане собственик на 34% от дъщерното дружество на "Овергаз", съобщиха в петък от компанията. Сделката ще бъде финализирана до края на тази година.

От "Овергаз" припомнят, че по проекта за Триградието компанията вече подписа договор с холандското правителство, което също ще инвестира в газификацията на трите града чрез "Раховецагз" срещу доставка на емисии парникови газове. Механизмът е предвиден в Протокола от Киото.

В периода 2008-2012 г., в резултат на замяната с природен газ на над 20 000 т мазут и над 5000 т газьол, използвани в промишления и обществено-административния сектор и над 40 000 т твърди горива в битовия сектор, емисиите парникови газове във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ще бъдат намалявани със 70 хил. т годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?