Израелски медии: Бургаският атентатор е имал съучастник – американски гражданин

Предполагаемият съучастник на атентатора от летище "Сарафово"

Израелски медии разпространиха фоторобот на предполагаемия съучастник на терориста, който взриви автобус с туристи на летището в Бургас. При инцидента загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.

Изданието Енерджи Маарив посочва, че илюстрацията е взета от българската полиция, която се опасява, че въпросният мъж може да има втора бомба. Предполага се също, че вторият терорист е американски гражданин. Снимката се разпространява сред хотелиери и рецепционисти, защото се смята, че съучастникът остава по родното крайбрежие.

Американски гражданин с фамилия Джебсън е съучастникът на атентатора от бургаското летище, според медийни източници на бТВ в Израел. Си Ен Ен също съобщава, цитирайки българския вътрешен министър, че разследващите търсят американска връзка в престъплението, при което бяха убити шест души.

Около 3 килограма тротил е било взривното вещество при атентата на летището в Бургас. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ в петък вечерта.

Вече има и предположения за принадлежността на атентатора към конкретна терористична групировка, но не е уместно да бъдат съобщавани публично, каза още вицепремиерът. Продължава работата по установяването на самоличността му. За изясняване на тези данни помагат също ФБР и Интерпол.

Цветанов заяви, че не е постъпвала информация за атентата по линия на службите. И подчерта, че постоянно се обменя междудържавен опит, а и данни.

Трети ден атаката срещу израелски туристи в Бургас, отнела живота на шестима, души, продължава да е една от водещите за чуждите медии.

Българската полиция, ФБР и Интерпол "се борят" да разкрият самоличността на убийствения атентат на летището в Бургас, коментират световни агенции, сред които Ал Джазира, АФП и Ройтерс.

Властите разпространиха кадри от охранителни камери с мъжа, който се смята, че е извършил атентата на летището в Бургас. След двудневно разследване вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди, че атентаторът “не е български гражданин” и е бил в страната “не по-малко от четири дни”.

В рамките на усилията за установяване на самоличността на атентатора ще бъдат използвани пръстови отпечатъци и ДНК проби, взети от тялото на предполагаемия извършител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?