Израелски самолети прелетели над България с учебна цел

Учебно прелитане на израелски самолети е имало над територията на България, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) в петък.

От МВнР информират, че с нота от 1 март т.г. от израелското посолство в София е поискано разрешение за двупосочно прелитане на два самолета на държавата Израел, с цел тренировка. В нотата са описани характеристиките на двата самолета, като се уточнява, че на борда им няма оръжие, фотографско или разузнавателно оборудване.

Разрешението за прелитане по маршрут Неватим-Будапеща-Варна-Неватим е издадено за 17 март 2010 г., когато са били извършени и полетите. Самолетите са направили две ниски прелитания над летище Варна, без да кацат, като част от рутинна тренировъчна дейност.

Издаването на разрешения за прелитане е стандартна процедура, по която през 2009 г. са разрешени 3231 полета на чужди самолети и са издадени 61 постоянни дипломатически разрешения за прелитане, посочват от Външно министерство.

Разяснението е по повод появила се по-рано информация, че два разузнавателни самолета на израелските ВВС са навлезли във въздушното пространство над Европа.

Самолетите са прелетели над Унгария, Турция, Румъния и България и са взели курс към Тел Авив, съобщи израелската агенция Курсор, като се позовава на унгарски медии, според които самолетите се доближили до летището в Будапеща, но са го подминали.

От унгарското министерство на отбраната са съобщили, че самолетите са имали разрешение да преминат през унгарското въздушно пространство.

Споделяне

Още от Свят