Израелски стартъп изстреля апарат към Луната

Кадър от изстрелването на сондата, сн. БГНЕС

Израелският космически стартъп "Спейс АйЕл" (SpaceIL) успешно изстреля в ранните часове на петък първия частен космически апарат  към Луната. Мисия "Берешит" ("Генезис" на иврит) бе изведена в Космоса от ракета за многократна употреба Фалкон 9 на компанията на американския милиардер и иноватор Илон Мъск "Спайс Екс" (SpaceX), предадоха световните агенции.

"Успешното отделяне е потвърдено", съобщи в "Туитър" компанията на Мъск и допълни, че изстреляният от Кейп Канаверъл, Флорида, апарат е започнал почти двумесечното си пътешествие към Луната.

Малката сонда с размери на пералня ще направи няколко обиколки на Луната, преди да се прилуни. Апаратът тежи 585 кг, като две трети от теглото му е гориво. Ако мисията е успешна, Израел ще стане петата държава след САЩ, СССР, Китай и Индия, достигнала повърхността на Луната и четвъртата, извършила меко кацане (индийската сонда "Чандраяан 1 (Chandrayaan 1) се разбива контролирано в северния полюс на спътника).

Ако всичко се развие по план, "Берешит" трябва да кацне на Луната на 11 април. В Следващите два дни апаратът трябва която ще изпрати на Земята видеа и снимки с голяма резолюция за анализ на магнитното поле на Луната. Тъй като сондата не разполага с терморегулиращи системи по всяка вероятност бързо ще прегрее в рамките на лунния ден, когато температурата се качва до над 100 градуса по Целзий.

Това е най-евтината междупланетна мисия със стойност от около 100 млн. долара. За сравнение американската лунна програма "Аполо" (Apollo), преизчислена спрямо инфлацията до 206 г. е около 107 млрд. долара.

Изстрелването на "Берешит" е постижение и за "Спейс Екс", която за първи път изпраща в Космоса товар, предназначен да кацне на друго небесно тяло.

Мисията е своеобразно неофициално продължение на конкурса Google Lunar X Prize, приключил без победител през 2018 г. Тогава най-голямата интернет търсачка в света обеща награда от 30 млн. долара на стартъпа, който първи успее да изпрати частна сонда до Луната.

Въпреки че не спечели конкурса, израелската фирма продължи начинанието и привлече допълнително финансиране от южноафриканския предприемач Морис Кан.

Освен сондата "Берешит" в орбита в петък е изстрелян и индонезийският комуникационен спътник "Несантара Сату" (Nusantara Satu) и малък експериментален сателит на военно-въздушните сили на САЩ.

Споделяне

Още от Свят