Израелски танкове навлязоха отново в Тулкарем, на Западния бряг

Израелски танкове, подкрепяни от бойни хеликоптери, навлязоха тази нощ в палестинския автономен град Тулкарем, на Западния бряг на река Йордан, предадоха АФП и Ройтерс. Призори израелските сили са установили контрол над целия град, без да срещнат съпротива, посочват палестински източници. Израелски армейски източник посочил пред Ройтерс, че не става дума за повторна окупация на Тулкарем, откъдето израелските сили се изтеглиха на 9 април, а за ограничена операция за издирване на терористи.

Израелската армия продължава да окупира четири града на Западния бряг - Наблус, Дженин, Витлеем и Рамала. От неделя израелските сили са в повишена готовност заради опасенията от евентуални атентати по време на Деня на независимостта и тържествата в памет на загиналите във водените от Израел войни. Бойната готовност бе засилена снощи след ареста на лидера на фракцията на Ал Фатах на Западния Бряг Маруан Баргути, отбелязва АФП.

Шест израелски снаряда, изстреляни тази сутрин от спорния сектор на фермите Шебаа, попаднаха в околностите на граничното село Кфар Шуба, съобщи ливанската полиция. Няма данни за жертви, предаде АФП. Снарядите бяха изстреляни ден след посещението на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл в Ливан и Сирия. Той призова ръководителите на двете страни да ограничат действията на ислямистката групировката Хизбула. Но според Бейрут и Дамаск отговорност за напрежението по ливанско-израелската граница носи Израел, отбелязва АФП.

По БТА

Споделяне

Още от Свят