Израелски учени откриха метод за обезвреждане на плутоний

Учени от израелския университет "Бен Гурион" твърдят, че са открили метод за "обезвреждането" на плутония, който го прави неподходящ за употреба за военни цели, но подходящ за нуждите на ядрената енергетика, пише френският в. "Фигаро".

Плутоният е гориво използвано в ядрените централи. Той представлява обаче голяма заплаха за разпространението на ядреното оръжие, защото след като бъде употребен в ядрените реактори, може да бъде повторно използван в ядрените бойни глави.

В лабораториите си в Негев, в Беершеба, израелските изследователи от университета "Бен Гурион", ръководени от професор Игал Ронен, са намерили начина да произвеждат сигурен плутоний. За целта те добавят съвсем малко количество от изотопа америций 241 към плутония, преди той да бъде вкаран в ядрения реактор. Изотопът америций 241 притежава способността да неутрализира плутония, излязъл от реакторите, като го прави по този начин неподходящ за използване за военни цели.

Подробностите, свързани с експерименталния метод, израелските учени ще разкрият следващия месец в специализираните списания "Сайънс" и "Глобал секюрити".

"Дали науката ще постигне успех там, където международната дипломация се провали?", пита "Фигаро". Еврейската държава е обезпокоена от неспособността на международната общност да замрази иранската ядрена програма. Затова Израел се надява, че с новия метод ще насърчи развитието на ядрената енергетика в Близкия изток, както и в останалата част на света, без това да доведе до появата на нови ядрени сили.

Според учените от университета "Бен Гурион" откритието им ще има ефект отвъд пределите на борбата с разпространението на ядреното оръжие. Петте главни доставчици на обогатен плутоний, предназначен за ядрени реактори - Франция, Германия, Русия, Япония и САЩ - биха могли без притеснения да продават ядрено гориво на все по-голям брой заинтересовани от ядрената енергетика страни, като същевременно си продължават производството на "необезвреден" плутоний за своите собствени нужди.

"Когато една страна купува ядрен реактор от една от тези пет страни, това ѝ дава също правото да получи и ядрено гориво за този реактор", казва професор Ронен. В този случай петте страни биха могли да продадат от обезвредения плутоний на страните, развиващи програми за ядрена енергетика, като Бахрейн, Кувейт, Египет, Либия, Малайзия, Намибия, Нигерия, Катар, Оман, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, казва израелският професор.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?