Израелски военни отказaха да участват в мисии срещу палестинци

Четирийсет и трима офицери от израелското разузнаване обявиха публично отказа си да участват в мисии срещу палестинци, съобщи ДПА.

Те определиха този акт като съпротива срещу конфликт, който намират за безскрупулен.

Един майор и капитани от поделение 8200 - най-голямата военна част, изпълняваща задачи в елитното сигнално разузнаване и декриптирането - са подписали писмо, в което се посочват, че "отказват да бъдат инструмент за задълбочаване на военния контрол в окупираните територии".

Според тях разузнаването се използва във вреда на невинни цивилни, за улесняване на политически преследвания и причиняване на разделения в палестинското общество чрез вербуване на колаборационисти.

Имената на подписалите писмото не бяха огласени публично. В него се критикува също заселническата политика на Израел на Западния бряг.

Според авторите му бъдещето на държавата Израел зависи от това гражданите да поискат политическа промяна.

Писмото се появява на фона на остри критики от правозащитните организации срещу тактиката на Израел в неотдавнашния 50-дневен конфликт в Газа, при който бяха убити над 2100 палестинци и 70 израелци.

"Не можем с ясно съзнание да продължим да служим в тази система и да нарушаваме правата на милиони хора", посочват израелските военни в писмото.

Споделяне

Още от Свят