Израелски военни самолети атакуваха Южен Ливан

Израелски военни самолети са атакували две бази на Хизбула в долината Бекаа в Южен Ливан днес, потвърдиха израелски военни източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Според израелския телевизионен Канал 2 са чути най-малко четири експлозии. Според офицер от ливанската армия в Бейрут в атаката участвали четири израелски самолета.

Решението да се атакуват базите на Хизбула било взето на четиричасово заседание на израелското командване днес. Въздушните удари последваха граничния инцидент вчера, при който партизани от Хизбула унищожиха с противотанкова ракета израелски военен булдозер, при което един израелски войник загина и един бе ранен.

Това е първото въоръжено стълкновение по границата от два месеца насам. Кореспондентът на Би Би Си в Ерусалим отбелязва, че ситуацията заплашва да усили напрежението между Израел и Сирия, за която израелците твърдят, че стои зад атаката срещу войниците.

Макар че и министърът на външните работи Силван Шалом, и министърът на отбраната Шаул Мофаз обвиниха за инцидента Дамаск, който поддържа Хизбула, на съвещанието било решено да не се атакува Сирия, за да не се изостря ситуацията.

Хизбула - въоръжената шиитска групировка, подкрепяна от Сирия и Иран - каза, че булдозерът на войниците е бил обстрелван, след като те преминали на ливанска територия.

Израел твърди, че булдозерът е разчиствал хвърлените от Хизбула бомби от израелската страна на границата. Висш израелски представител по-късно каза, че част от машината е преминала разделителната линия.

Напрежението между Хизбула и Израел тлее откакто израелските войски се оттеглиха от Ливан през май 2000 г.

Израел обвинява Сирия, че използва Хизбула като своя ударна сила срещу Израел - нещо, което Дамаск отрича.

Израелският военен министър Шаул Мофаз каза, че атаката срещу войниците е била "международна провокация от Сирия и Хизбула. На всеки, участвал в насочването на тази атака, ще бъде търсена отговорност".

Военното командване обаче е решило да не атакува Сирия във връзка с последния инцидент.

Споделяне

Още от Свят