Израелският парламент направи още една крачка към нови избори

Бенямин Нетаняху

Израелският парламент направи днес още една крачка към нови избори, съобщи Франс прес.

Кнесетът одобри на първо четене законопроект за саморазпускането си със 66 гласа "за" при 44 "против". Текстът вече мина на предварително четене вчера, като му предстои да бъде гласуван на второ и трето четене.

В законопроекта се предвижда новите предсрочни избори да бъдат произведени на 17 септември.

Израелският парламент поде инициативата за саморазпускането си, след като преговорите за съставяне на коалиционно правителство навлязоха в задънена улица.

По закон премиерът Бенямин Нетаняху има срок до утре в полунощ да сформира новото правителство на Израел.

Основната пречка пред съставянето на новия кабинет е спор между светската дясна партия "Израел бейтену" на Авигдор Либерман и религиозни формации по отношение на евентуално законодателство, което да елиминира възможността за учениците в ултраортодоксалните духовни училища да отлагат полагането на задължителната военна служба.

"Израел бейтену" постави приемането на нов закон за военната служба като условие за участието си в ново коалиционно правителство.

Партията на Либерман има пет места в Кнесета, а религиозните формации Шас и Обединен юдаизъм на Тората, които се противопоставят на искането на "Израел бейтену" - общо 16 депутати. За да сформира коалиционно правителство, премиерът Нетаняху се нуждае от подкрепата и на трите партии, отбелязва ДПА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?