Израелският премиер Нетаняху е на крачка от обвинения в корупция

Бенямин Нетаняху

Израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години разследване, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Решението за официално повдигане на обвинение на 68-годишния Нетаняху сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит. След 14-месечно разследване по две производства в корупция, главният прокурор ще проучи свидетелствата и, вероятно след няколко месеца, ще реши дали да привлече премиера под отговорност. Страната очакваше с тревога прокурорската препоръка, която според местни медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка.

Министърката на правосъдието Аелет Шакед вече заяви, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 000 шекела (214 000 долара), а тези от Паркър - 250 000 шекела (71 000 долара). В замяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски бизнесмен, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в областта данъчните облекчения.

Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на в. "Йедиот ахронот", за да бъде положително отразяван.

Нетаняху беше премиер на Израел от 1996 до 1999 г. и отново пое поста през 2009 г. Той е министър-председател общо повече от 11 години.

 

Минути след като новината бе разпространена от израелските медии, Нетаняху даде пресконференция в Ерусалим, на която категорично отрече да е нарушавал закона и опроверга слуховете, че може да се оттегли.

 

"Ще продължа да управлявам Израел отговорно и честно", каза той в телевизионно обръщение, след което припомни, че срещу него досега са извършени 15 проверки и всички са били безрезултатни. Премиерът обвини полицията, че се е впуснала в "лов на вещици".

АП припомня, че преди десет години Нетаняху, който тогава бе лидер на опозицията, отправи призив към тогавашния премиер Ехуд Олмерт да подаде оставка по време на полицейско разследване. Тогава той каза, че лидер, който е затънал до шията в разпити, не може да управлява страната както трябва.

По повод препоръките на полицията сега бившият израелски премиер Ехуд Барак, който е противник на Нетаняху, го призова да се оттегли временно от поста и управляващата коалиция да назначи негов заместник.

 

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че сега издигнат от самия Нетаняху, израелският главен
прокурор ще трябва да го разследва.


Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит беше предпочитаният от премиера Бенямин Нетаняху кандидат за висшата юридическа длъжност. Критици предполагат, че Манделблит - бивш секретар на канцеларията на Нетаняху, смятан някога за изключително лоялен негов поддръжник, ще остане задължен на премиера, който го издигна. Но негови почитатели твърдят, че законът е ръководен принцип в работата на прокурора и негов морален компас. Така или иначе, Манделблит, който се издигна от относителна неизвестност като военен прокурор, вероятно ще бъде най-критично наблюдаваната личност в Израел в идните месеци, допълва вестникът.

Премиерът заяви, че изводите нямат никаква правна стойност в демократична страна. След препоръките на полицията снощи обаче, спекулациите за политическото му бъдеще се засилиха, а погледите се насочиха към министъра на финансите, центриста Моше Кахлон, когото израелските анализатори представят едновременно като ключова фигура и като слабото звено в управляващата коалиция, подчертава "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят