Израелският премиер обяви предсрочни избори заради бюджета

Израелският премиер обяви предсрочни избори заради бюджета

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви тази вечер, че възможно най-скоро ще свика предсрочни парламентарни избори. В изявление по телевизията Нетаняху каза, че след преговори с лидерите на партиите от управляващата коалиция е стигнал до извода, че правителството няма да може да постигне съгласие по бюджета за 2013 г.

"Затова реших, за благото на Израел, да свикам избори сега, възможно най-скоро", заяви той и добави, че те може да се състоят до три месеца.

Вероятно изборите ще бъдат насрочени за януари или февруари, посочва Ройтерс, като се позовава на израелски коментатори.

Редовните избори трябва да са през октомври догодина. Проучвания на общественото мнение сочат, че партията "Ликуд" на Нетаняху ще спечели с лекота изборите. Предизборната кампания вероятно ще се съсредоточи върху две теми - иранските ядрени програми и състоянието на израелската икономика, отбелязва Ройтерс.

В телевизионното обръщение премиерът обясни, че след консултации с коалиционните партньори се е убедил, че няма да може да прокара "отговорен" бюджет за следващата година, тъй като партиите поставят "тесните политически интереси" над доброто на държавата, допълни ДПА. "Моето задължение като премиер е да поставя националните интереси над всичко", заяви Нетаняху.

Асошиейтед прес посочва, че условията са благоприятни за преизбиране на Нетаняху за премиер. Той води в социологическите анкети и няма сериозни съперници за спечелване на нов мандат преди очакваното през следващата година забавяне на икономическия растеж на израелската икономика.

Бенямин Нетаняху ще остане министър-председател в преходното правителство, след като израелският парламент се саморазпусне през следващите дни. Сега Нетаняху оглавява петпартийна десноцентристка коалиция, която контролира 66 места в 120-местния Кнесет.

Споделяне

Още от Свят