Израелският премиер отмени участието си в ядрената среща в САЩ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отмени планираното пътуване до Вашингтон за организираната следващата седмица среща на лидери от 47 държави по повод неразпространението на ядрено оръжие, съобщи ББС. Форумът се организира под егидата на американския президент Барак Обама.

Нетаняху е взел решението си, след като научил, че Египет и Турция възнамеряват да повдигнат въпроса за предполагаемия ядрен арсенал на Израел. Вместо него във форума ще участва израелския министър на разузнаването и атомната енергия Дан Меридор.

Според високопоставени източници в Израел, Кайро и Анкара се канят да поискат на форума Израел да обещае да подпише Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие.

От години се смята, че Израел е единствената ядрена военна сила в Близкия изток, но страната нито е потвърждавала, нито е отричала официално това.

Израел е една от четирите държави, които не са подписали договора. Останалите са Пакистан, Индия и Северна Корея.

Основната цел на конференцията във Вашингтон е да се постигне съгласие как да се опазят ядрени материали и оръжие от ръцете на терористи. Идеята не е да се говори за конкретни държави, но се очаква да стане дума за ядрените програми на Иран и Северна Корея, които не са сред поканените.

Споделяне

Още от Свят