Израелският премиер предложи министерски пост на свой конкурент

Яир Лапид

Премиерът Бенямин Нетаняху предложи на лидера на центристката партия "Йеш атид" ("Има бъдеще") Яир Лапид да избере между постовете на финансов и външен министър в новия му кабинет, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Лапид, чиято партия "Йеш атид" неочаквано стана втора политическа сила в 120-местния израелски парламент (Кнесет) на изборите тази седмица, се срещна вчера с Нетаняху в Ерусалим. Макар официалните преговори за съставяне на правителство да не могат да започнат, докато президентът Шимон Перес не разговаря с лидерите на всички 12 партии в новия Кнесет следващата седмица, Нетаняху се смята за сигурен премиер на новия кабинет.

Лапид предупреди на страницата си във Фейсбук, че не става дума за коалиционни преговори, нито дори за начало на такива преговори. "Нима някой наистина си мисли, че нещата се правят така?", попита той и предупреди за "търпение".

Общата листа на съюза Ликуд - Бейтену на Нетаняху спечели 31 мандата, а "Йеш атид" - 19. Премиерът вече се е свързал с всички потенциални коалиционни партньори, дори и с обявилите, че нямат никакво намерение да влизат в оглавявано от него правителство.

Говори се, че сътрудници на Лапид го съветват да не приема поста финансов министър, предупреждавайки го, че ще плати политическа цена заради бюджетните икономии, които се очаква да бъдат направени в идните месеци. Високопоставен представител на партията на Нетаняху обаче възрази, че тази длъжност е най-подходящата за лидера на "Йеш атид", който съсредоточи предизборната си кампания върху вътрешни социално-икономически теми.

Финансовото министерство би му позволило да повлияе за решаването на тези въпроси, каза отиващият си министър на защитата на околната среда Гилад Ердан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят