Израелският президент избегна затвора след съдебно споразумение

Израелският президент Моше Кацав, чието име бе замесено в сексскандал, няма да лежи в затвора, след като бе постигнато съдебно споразумение. То е сключено по негова инициатива, съобщи в четвъртък главният прокурор Менахем Мазуз, цитиран от агенциите.

Кацав се признал за виновен за дълъг списък от сексуални престъпления, по-специално злоупотреби и непристойни действия, отбеляза Мазуз. Той обясни, че в споразумението не фигурират обвинения в изнасилване и това ще позволи на бившия президент да се отърве само с условна присъда.  Кацав обаче ще трябва плати обезщетения и да се оттегли, подчерта Мазуз.

Израелски медии, цитирани от агенциите, съобщават, че Кацав ще подаде оставка още днес. Тя влиза в сила автоматично след 48 часа.

Преговорите за неочаквания компромис са водени през последните две седмици, разкри Мазуз. Адвокатът на една от четирите жени, подали съдебни искове срещу Кацав, изрази недоволството си, че той е получил специално отношение само защото е президент. Като друга причина за компромиса той посочи стремежа на Израел да спаси имиджа си пред света в момент, когато все повече израелски лидери, включително премиерът Ехуд Олмерт, се въвличат в скандали.

Както отбеляза главният прокурор, за една година Моше Кацав падна от гражданин номер едно на Израел до човек, признат за виновен в сексуални престъпления. През януари Мазуз съобщи, че възнамерява да повдигне срещу Кацав обвинения в изнасилвания и по-малки сексуални злоупотреби.   

В края на същия месец президентът се оттегли временно от поста за три месеца, за да обори повдигнатите му обвинения, но не подаде оставка. От 25 януари изпълняващ длъжността е председателят на Кнесета Далия Ицик.

На 13 юни парламентът избра за нов президент ветеранът в израелската политика Шимон Перес. Предвидено е Перес да встъпи в длъжност на 15 юли.

Споделяне

Още от Свят