Израелският президент поиска временно да напусне поста

Израелският президент поиска временно да напусне поста
Израелският президент Моше Кацав поиска временно да напусне своя пост ден след като стана ясно, че срещу него ще бъдат повдигнати обвинения за изнасилване и злоупотреба с власт, съобщи ББС в сряда.

61-годишният израелски политик отхвърли твърденията на прокуратурата и заяви, че иска да изчисти името си. Въпреки че Кацав все още не е бил обвинен официално, но в момента се намира под нарастващ натиск от страна министри и членове на парламент да се оттегли от поста.

Безпрецедентният случай с президента последва серия от скандали с израелски политици, които в момента поставят страната в ситуация на политическа несигурност, коментира ББС.

В писмо до парламента Кацав съобщава, че временно не може да изпълнява своите задължение и поради тази причини иска временно да се оттегли. Специална парламентарна комисия трябва да одобри неговото искане.

Във вторник израелският главен прокурор съобщи, че президентът ще бъде изправен пред съда по обвинения за изнасилване, възпрепятстване на правосъдието и измама.

Обвиненията към него бяха отправени от четири жени преди няколко години.

Споделяне

Още от Свят