Израелският президент ще лобира в Европа за признаването на Хизбула за терористична организация

Израелският президент Шимон Перес започва следващата седмица обиколка в Европейския съюз, за да лобира за признаването на ливанската шиитска групировка Хизбула за терористична организация, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на неговата канцелария.

Перес ще бъде в Европа от 5 до 12 март. Той ще посети централата на Европейската комисия в Брюксел и Европейския парламент в Страсбург. Израелският президент ще се срещне с няколко свои европейски колеги, сред които българският президент Росен Плевнелиев.

"Тези срещи ще се състоят в рамките на разследването на терористичната атака в България, което доказа, че Хизбула е отговорна за атентата, и на дебатите в Европа за последиците" от този извод, се казва в комюникето.

Израел засили натиска си върху ЕС да признае ливанската групировка за терористична организация, след като българските власти обявиха на 5 февруари, че Хизбула е замесена в бомбеното нападение в Бургас през юли миналата година, при което бяха убити петима израелски туристи, българският им шофьор и предполагаем атентатор, отбелязва АФП.

Друга страна членка на Европейския съюз, Кипър, съди в момента предполагаем член на ливанската групировка по обвинения в планиране на атаки срещу израелски цели.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?