Израелският външен министър: Европа е враждебна към евреите като преди Холокоста

Авигдор Либерман

Израелският външен министър Авигдор Либерман обвини Европа, че провежда враждебна към евреите политика като "в края на 30-те години", след като ЕС осъди плановете за строеж на нови еврейски колонии, предаде Франс прес.

"За пореден път Европа не взе предвид призивите за унищожението на Израел. Вече познахме това в края на 30-те и началото на 40-те години, когато Европа знаеше какво става в концлагерите и не предприе действия", заяви Либерман по израелското държавно радио.

Той имаше предвид изявленията на лидера в изгнание на Хамас Халед Мешаал при първото му посещение в ивицата Газа от 7 до 10 декември. Мешаал заяви, че "освобождаването на Палестина, на цялата Палестина, е право, дълг и цел", с което отказа да признае съществуването на държавата Израел, отбелязва АФП.

"Европа сама си удари шамар. Когато се жертват евреите, трябва да се запитаме кой ще е следващия. В Тулуза терористът, който уби еврейски деца преди това беше убил и френски войници", добави израелският външен министър.

"Тероризмът напада евреите, но посяга на всички западни страни и ценности. Израел е само ордьовър", заяви Либерман.

Вчера на срещата си в Брюксел външните министри на ЕС заявиха, че са шокирани и твърдо се противопоставят на израелските планове за разширяване на еврейските селища на Западния бряг, включително в Източен Ерусалим.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?