Израелският външен министър разпитван за подкупи от Майкъл Чорни

Израелският външен министър разпитван за подкупи от Майкъл Чорни

Само ден след като пое поста външен министър на Израел Авигдор Либерман бил разпитван от полицията в продължение на седем часа и половина по подозрение във вземане на подкупи, пране на пари, незаконно получаване на стоки и нарушаване на доверието към служител в държавната администрация, пише в."Джерузалем пост" в петък.

Сред другите подозрения са, че Либерман е приемал стотици хиляди долари подкуп в периода 2001-2004 г. от Майкъл Чорни и Мартин Шлаф. Двамата бизнесмени заедно с австрийците Йозеф Таус и Херберт Корт купиха през 2002 г. българския мобилен оператор "Мобилтел", по9късно препродаден на сегашния му собственик "Аустрия телеком".

Серията от разпити в четвъртък е била проведена от Националния отдел за борба с измамите и агенцията за борба с организираната престъпност. Разпитът на Либерман е бил планиран още преди няколко дни, при нужда външният министър ще отговаря и на бъдещи въпроси. заяви пред изданието адвокатът Ярон Костелич.

Подозренията са, че Либерман е използвал открита на името на дъщеря му Михал в Кипър банкова сметка, през която били изпрани милиони шекели.

През 2007 г. пресата в Израел писа за версия, според която Чорни прекарал през кипърската сметка на поне 500 хиляди долара, които се върнали обратно в Израел за приближени на Либерман, който тогава бе министър на инфраструктурата и транспорта в правителството на Ариел Шарон.

"Това е същото разследване, което се води в последните 13 години и Либерман дори призова Върховния съд то да бъде ускорено. Днес той сътрудничи на разследването и пи кафе с полицаите", заявиха от кабинета на външния министър.

През март полицейски източник заявява пред в."Джерузалем пост", че този път вероятно са събрали достатъчно факти, за да свържат министъра с пране на пари. През януари отделът за борба с измамите и детективите за борба с организираната престъпност задържаха и разпитваха Михал Либерман, Йоав Мани - бивш адвокат на Авигдор, и още петима души. Мани е заподозрян, че с оправданието за адвокатска тайна се опитва да прикрие важни документи и факти.

През годините срещу Либерман е имало няколко разследвания и нито едно не е приключило с някакъв осъдителен резултат. Според него този път проверката е движена от политически мотиви, а някои коментатори смятат, че това е поредният пример, когато провораздавателните органи са използвани за шантаж над лидери на страната.

Споделяне

Още от Свят