Израелският върховен съд определи като законно използването на бойни патрони в Газа

Израелският върховен съд определи като законно използването на бойни патрони в Газа

Израелският Върховен съд определи като законно използването на бойни патрони от армията срещу палестинците, които протестират по границата с ивицата Газа, предаде Франс прес.

В 41-страничното решение съдът отхвърля с единодушие внесения в края на миналия месец иск на израелски и палестински неправителствени организации да се забрани използването на бойни патрони от страна на израелската армия срещу палестинците в Газа.

 

Съдът приема позицията на израелското правителство, че протестиращите не са мирни граждани, а участници във въоръжен конфликт между Израел и ислямистката групировка Хамас, която контролира Газа.

Най-малко 119 палестинци загинаха при протести по границата от 30 март насам с искане палестинците да получат правото да се завърнат по земите, от които предците им са избягали или от които са били прогонени при създаването на Израел през 1948 година. Израел е обвиняван в употреба на прекомерна сила, но правителството уверява, че бойни патрони се използват само в краен случай и обвинява Хамас, че тласка мирни граждани към линията, за да прикрие своите опити за проникване на израелска територия.

Споделяне

Още от Свят