Израелският военен министър нареди разширяване на офанзивата в Ливан

Израелският военен министър нареди разширяване на офанзивата в Ливан

Израел започва разширяване на сухопътната офанзива в Южен Ливан, предаде в петък Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Министърът на отбраната Амир Перец е наредил на въоръжените сили да пристъпят към реализиране на плана, приет от кабинета в сряда.

Той предвижда въвеждане на израелски войски на около 30 км в ливанска територия до река Литани. Очаква се операцията, за която ще са необходими още 30 000 израелски войници, да продължи близо месец.

Израелската телевизия "Ченъл тен" съобщи, че разширяването на сухопътната офанзива вече е започнала, но Израел все още не изключва и дипломатически вариант.

Израелският премиер Ехуд Олмерт не е удовлетворен от международния натиск за спиране на огъня, съобщи висш израелски представител, запазил анонимност.

Той добави, че на четиричасова среща днес Олмерт наредил на Перец да започне подготовка за разширяване на офанзивата в Ливан. Олмерт бил недоволен от появилите се в последния момент промени в текста за проекторезолюция на ООН за спиране на огъня, които, според премиера, ще отслабят мандата на международните сили, поясни източникът.

Засега не е ясно дали заплахата на Израел има за цел да окаже натиск върху Съвета за сигурност на ООН, който все още не е гласувал проекторезолюцията, отбелязва АП.

Междувременно посланикът на САЩ в ООН Джон Болтън заяви, че приемането на резолюция за кризата в Ливан може да бъде приета още днес.

"Много близо сме до споразумение. Желанието ни е да гласуваме до края на деня", обясни Болтън.

В петък в централата на ООН в Ню Йорк започна среща на световните дипломати, на която присъства и държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс.

Тя също изрази надежда, че лидерите ще постигнат съгласие за спиране на огъня в Ливан.

Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак обаче каза, че "има още доста работа да се свърши по текста на  резолюцията, преди тя да бъде подложена на гласуване".

Високопоставен ливански източник заяви за Ройтерс, че Ливан е лидери постигнал значителен напредък в преговорите с висш американски представител в Бейрут по проекта за резолюция на ООН за прекратяване на войната между Израел и Хизбула.

В същото време израелският бригаден генерал Йоси Купервасер коментира, че  Израел ще си запази правото в бъдеще отново да навлезе в Южен Ливан, ако международните сили с мандат на ООН не успеят да предотвратят връщането на бойците на Хизбула към израелско-ливанската граница.

По-рано днес Съветът на ООН по правата на човека осъди израелските военни операции в Ливан. Със своя резолюция съветът изисква и разследване на израелските нападения срещу цивилни.

Документът препоръчва спешното създаване на анкетна комисия, която да разследва  системните нападения срещу цивилни, извършени от Израел в Ливан.

Резолюцията бе приета с 27 гласа, а 11 държави гласуваха против с мотива, че документът критикува само действията на Израел, но не и тези на Хизбула.

Върховният комисар на Обединените нации по правата на човека Луиз Арбур също призова двете страни в конфликта да се третират еднакво.

Мюсюлманските страни, по чиято инициатива бе свикана сесията на съвета, предложиха проекторезолюция, която сурово обвинява Израел за атаките, но не казва нищо за Хизбула.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?