Израелци и палестинци искат по-голяма роля на ЕС в мирния процес

Израелският външен министър Силван Шалом днес призова Европейския съюз да играе по-голяма роля в близкоизточния мирен процес, съобщават агенциите.

Шалом говори пред журналисти, след като се срещна с колегите си от страните-членки и от 10-те страни, които ще се присъединят догодина.

Изявленията му според ДПА са с необичайна за израелски правителствен служител проевропейска насоченост, а според Ройтерс свидетелстват за затопляне в отношението на Израел към Европа. Все пак Шалом призова Европа към "по-балансиран подход" спрямо палестинците. Освен това Шалом нарече "пречка за мира" палестинския лидер Ясер Арафат, с когото страните от ЕС продължават да поддържат контакти, тъй като той е законно избран от палестинците.

"Аз не приемам формулата, която съществува от много години и според която Израел може да живее без Европа и Европа може да живее без Израел", заяви Силван Шалом. "Затова непрестанно призовавам ЕС да играе важна роля в мирния процес и нещо повече - стремя се да убедя израелците, че в ЕС има промяна."

Като свидетелство за промяната той посочи първото досега участие на ЕС като съавтор на пътната карта за Близкоизточен мир заедно със САЩ, Русия и ООН.

Германският външен министър Йошка Фишер заяви пред журналисти, че на срещата на първите дипломати от ЕС със Силван Шалом двете страни са изложили позициите си в плодотворен и откровен диалог. "Европа ще изиграе важна роля в Близкия изток", заяви Фишер и добави, че той също вижда добра възможност за подобряване на отношенията между ЕС и Израел.

По-късно 25-имата европейски външни министри се срещнаха с палестинския си колега Набил Шаат. Той заяви, че ЕС представлява гаранция за палестинците за мирния процес в Близкия изток.

Шаат допълни, че ЕС трябва да вземе участие в международната конференция за Близкия изток, която палестинците се надяват да бъде организирана в Европа. Той отбеляза, че ще бъде много щастлив да види, че Израел наистина подкрепя ролята на Европа в прилагането на мирния план за Близкия изток.

Палестинският министър заяви също, че си тръгва от Брюксел с убеждението, че европейците единодушно подкрепят демократично избрания палестински президент Ясер Арафат, както и премиера Махмуд Абас.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?