Изравниха се офисните наеми в центъра на София и близките квартали

Наемите на офисите в идеалния център на столицата се изравниха с тези на кварталите около него. Това сочи проучване на международната агенция за недвижими имоти “Колиърс Интернешънъл” (Colliers International) за развитието на пазара на бизнес имоти за полугодието, обявени в сряда.

Няколко големи сделки, реализирани в идеалния център на София, са намалили темпа на нарастване на наемите в тази зона и цените със съседните квартали се изравнили.

От “Колиърс” уточняват, че като цяло през първите шест месеца се наблюдава тенденцията да се вдигат цените на наемите на ниво оферти. Търсенето се дължи основно на международни компании, които влизат в България и на разрастващи се фирми, които се местят в по-големи сгради.

По данни на международната агенция, офиси от клас А (най-високия) се предлагат за отдаване под наем на нива между 12 и 26 евро/кв.м. на месец.

С 10 на сто са се увеличили предлаганите под наем офисни площи на пазара в София. Проучването на “Колиърс интернешънъл” показва, че в столицата в момента се предлагат общо 606,5 хил. кв. м. офисни площи от клас А и Б. Повечето от тях са разположени в периферните зони на града. В строеж са над 330 хил.кв.м също в крайните квартали. Процентът на незаетите офиси се запазва на 5.1 %, като се увеличават свободните офиси в крайните квартали за сметка на онези в идеалния и широкия център на столицата. С увеличаването на новите офиси ще скочи процентът на незаетите бизнес площи.

Към края на юни индустриалните терени, отдавани под наем в София, са общо 160 хил. кв. м, което е 13 на сто от общите налични площи на пазара в този сегмент от бизнес имотите. Нивата на наемите остават стабилни, движат се  в границите между 3.8 и 5.5 евро/кв.м. за месец, коментираха от имотната агенция.

Търговските центрове продължават да са най-бързо развиващият се сегмент от бизнес имотите в столицата, показва изследването. Към края на юни площите, които се отдават под наем в МОЛ-овете са се увеличили с 138.5 хил. кв. м, а други 201 хил. кв. м се намират в строеж. От “Колиърс” уточняват, че повечето от проектите се реализират успешно и търговските им площи са заети.

Големите търговски улици в столицата поддържат високи нива на наемите от 20 до 125 евро/кв.м. на месец. Наемите в новоизградените бизнес центрове се движат между 30 и 55 евро/ кв.м. на месец, уточняват от “Колиърс интернешънъл”.

Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?