Изравнителните сметки за парното в София вече са на касите

Изравнителните сметки за парното в София вече са на касите

Около 97% от изравнителните сметки за реалното потребление на парно и топла вода от столичани през миналата зима са подадени от топлинните счетоводители към информационните масиви на "Топлофикация София” и от четвъртък те ще се отразят по партидите на клиентите.

Така онези, които имат суми за получаване, могат или да ги оставят по сметките си за покриване на бъдещите фактури, или да си ги изтеглят, но само от определени каси. Ако обаче потребителите имат просрочени плащания, с надписаните по старите им сметки суми ще се покрият неуредените вземания на топлофикационното дружество.

Абонатите, които пожелаят да получат парите си в брой от Центровете за обслужване на клиентите, трябва да представят документ за самоличност и да бъдат титуляр на партидата или да имат пълномощно от титуляра за конкретния случай.

Ако клиентите предпочитат да получат парите си по банков път, трябва да депозират Заявление за връщане на сума от изравнителна сметка по банков път, като изтеглят съответната бланка от сайта на "Топлофикация София“ ЕАД www.toplo.bg в раздел "Битови клиенти“ или "Корпоративни клиенти“ - рубрика "Дялово разпределение“. След като попълнят бланката, абонатите трябва или да изпратят заявлението на и-мейл адрес:[email protected], или да го регистрират в някой от центровете за обслужване на клиенти.

Няма краен срок за връщане на сумите от изравнение.

Сумите за доплащане, заедно с месечните сметки за топла вода, могат да бъдат внесени по безкасов път, онлайн чрез Еpay, чрез банкомати, електронно банкиране или открита разплащателна сметка, както и в Центровете за обслужване на клиенти на дружеството или касите на Easy Pay и Fast Pay.

Клиентите, които по някаква причина все още не са осигурили достъп на топлинните счетоводители до имотите си, следва да се свържат с тях и да си резервират допълнителна дата за отчет и проверка на уредите не по-късно от 1 октомври. След тази дата те няма да имат повече възможност да поискат преизчисление на сметките си, припомнят от столичната топлофикация.

Дори в имота да не се ползва топлинна енергия или да е имало занулена консумация на отопление или топла вода за изминалия сезон, той трябва да бъде посетен за проверка от представител на фирмата за дялово разпределение. При неотчетен или неизправен водомер за топла вода се начислява количество от 140 литра вода на човек на денонощие, посочват още от общинското дружество.

То добавя, че при допълнителни отчети на уредите се налага преизчисление и на останалите сметки във входа и са възможни нови корекции.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?