Изригването на исландския вулкан ощети с 1.7 млрд. евро туризма в Европа

Изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл струва на туристическата индустрия в Европа 1.7 млрд. евро. Това съобщи Франс прес в петък, като се позова на данните на Световната организация по туризъм (UNWTO). По този начин всеки ден от седмицата, когато въздушното пространство на повечето европейски страни бе затворено, туристическият сектор на континента е губел 300 млн. евро.

Според данните на UNWTO ежегодно Европа е посещавана от 240 милиона туристи. Те пристигат основно със самолет. Средният годишен приход от туризъм в ЕС е 150 млрд. евро.

На 15 април въздушното движение бе затворено над голям район от Европа. Заради опасността от попадането на вулканична пепел в двигателите на самолетите авиокомпаниите бяха принудени да отменят или отложат голяма част от полетите. На 20 април Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) официално обяви, че полетите над Европа са вече безопасни.

Според данните на IATA загубите за авиокомпаниите от шестте дни блокирано небе са около 1.7 млрд. долара. Между 17 и 19 април превозвачите понасяха загуби от около 400 млн. долара на ден.

Кризата засегна 29% от световния авиопазар и пряко и косвено от нея страдаха всеки ден 1.2 млн. души.

Споделяне

Още от Бизнес