Изрядните земеделци ще получат субсидии до 20 април

Около 7000 земеделски стопани ще получат до 20 април субсидията за обработваните от тях площи през миналата година, съобщи във вторник Министерството на земеделието и храните.

Така броят на земеделските производители, които вече са получили плащанията по Схемата за единно плащане на площ, ще достигне около 70 000 души. Средствата по схемата за 2008 се изплащат от 1 декември до 30 юни 2009 г. Очаква се към 20 април изплатените средства да достигне близо 600 млн. лв.

Освен тези 7000 фермери, още 6000 чакат субсидиите. Парите обаче ще им бъдат изплатени, ако декларираните от тях обработваеми площи отговарят на истината, което ще се установи с проверка на място, съобщават още от МЗХ.

В понеделник земеделският министър Валери Цветанов каза, че през 2007 г. около 3000 фермери са декларирали лъжливи площи на ливади и пасища и са взели неправомерно около 4 млн. лева от субсидиите, предвидени за 2007 г. Тази сума Брюксел ще удържи от бъдещите плащания, предназначени за българските фермери.

Вече стартира и кампания 2009 за подаване на заявления за регистрация на земеделски производители, припомнят от МЗХ. Крайният срок за подаване на заявленията е 15 май, като след тази дата на кандидатите ще бъде налагана санкция.

Тя е в размер на 1% от дължимата субсидия за всеки ден просрочие. Последният ден, в който ще се приемат заявления, е 9 юни 2009 г.

Регистрацията на земеделските площи, с които земеделският стопанин ще кандидатства за подпомагане, се извършва в общинските служби по земеделие по местонахождението на площите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?