Изселнически организации в Турция с пиар подкрепа за партията на Местан

Снимка: БГНЕС

Усилена пиар кампания за новата партия на Лютви Местан ДОСТ започнаха част от изселническите организации в Турция. В сряда лидерът на Конфедерацията на балканските турци Зюрфетин Хаджиоглу прогнозира 380 000 гласа за формацията. "Гласовете ще дойдат от българските турци в чужбина", казва Хаджиоглу, цитиран от БГНЕС.

В две последователни интервюта за Анадолската агенция в рамките на седмица водачът на изселнически дружества в Турция изразява увереност, че е напълно възможно новата партия да получи такава силна подкрепа.

"Тя ще дойде не само от диаспората на българските турци в Турция, но и от хилядите гурбетчии в Западна Европа, при това не само от средите на етническите турци. Тази партия ще съумее да отговори на действителните стремежи и искания на хората и затова ще привлече близо 380 000 гласа на избори. Тя ще отстоява правата не само на живеещите в България, но и на онези, които са на гурбет извън страната. Като обикновен гражданин, когато подкрепям тази партия, аз искам три неща от нея: демокрация, демокрация и демокрация“, посочва Хаджиоглу.

Той е убеден, че както преди 26 години, така и сега турците в България ще се надигнат, за да отвоюват повторно своята идентичност, култура и религия, и ще дадат подкрепата си за новата формация ДОСТ. Седмица преди учредителното събрание той се е срещнал с Лютви Местан и го е уведомил, че десетки репресирани по времето на "възродителния процес“, принудително изселени от България и установили се в Измир, Бурса, Истанбул и други градове в Турция, са заявили готовност да се включат в създаването на новата партия.

Хаджиоглу коментира и забраната, наложена спрямо почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, да влизат в Турция. "Медиите на Пеевски се занимават с пропаганда срещу Турция и се опитват да внушат, че това е политическо решение. Но ние вярваме, че проблемът е свързан изцяло с някои международни търговски въпроси. Ние изразяваме удовлетворение по повод забраната за влизането им в Турция“, казва изселническият лидер.

Твърденията на Хаджиоглу са странни на фона на данните от последните парламентарни избори в края на 2014 година, когато от Турция за ДПС пристигнаха 50 000 гласа. Преминаването на 4% бариера за влизане в Народното събрание пък се равнява на грубо 100 000 – 110 000 гласа. На предсрочния вот преди година и половина ДПС под ръководството на Местан получи 487 хиляди гласа, като в тях е включен вотът и от България, и от чужбина.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?