Изселници сезират съда в Страсбург за ограниченията в еврозакона

Български изселници в Турция възнамеряват да сезират Европейския съд по правата на човека в Страсбург да отмени изискването за уседналост в закона за избор на евродепутати, което ще лиши българските граждани, живеещи в Турция, от участие в тези избори.

Инициативата е на Федерацията на балканските турци в Одрин, чийто председател Зюрфеттин Хаджиоглу заяви, че приетите от българския парламент промени целят да се отнеме правото на гласуване на българските изселници в Турция, предаде БТА.

“Тези действия напомнят асимилаторската политика на властите в България в миналото, които прогониха българските турци”, смятат от федерацията. “Българските турци допринесоха за демократизирането на България и отвориха пътя за присъединяването ѝ към Евросъюза”, се казва още в изявлението.

Изселниците ще отнесат въпроса към Европейския съд в Страсбург, ако  приетите от НС промени бъдат одобрени и от президента Георги Първанов, за който на изборите през 2006 г. гласуваха почти 100% от избирателите на ДПС в Турция.

Пак по инициатива на Федерацията на балканските турци в Одрин е започнала подписка сред изселниците за отмяна на приетия принцип на уседналост.

ДПС първоначално реагира с остри декларации и напускане на пленарната зала заради приемането на спорния текст, които се заканиха да оспорват пред Конституционния съд. След окончателното приемане на закона се разбра, че май няма да правят това, защото междувременно бе вкарана разпоредба, която обезсмисля до голяма степен изискването за уседналост. На практика българските изселници ще могат да гласуват почти по същия начин, както досега, тъй като няма кой и как да ги проверява дали 60 дни от последните три месеца са пребивавали постоянно в България.

“Алфа Рисърч”: Ограниченията срещат сериозна подкрепа у нас

Проучване на “Алфа рисърч” показва, че 65% от пълнолетните български граждани одобряват принципа за уседналост в закона за избор на евродепутати. Над 80 на сто от привържениците на десните партии, НДСВ и “Атака” са “за” въвеждането му и биха постъпили както депутатите. Респективно, 80% от избирателите на ДПС му се противопоставят, както в пленарна зала го направиха и представителите на партията, сочи изследването, направено между 20 и 22 февруари сред 700 души в страната.

Мнението на левите симпатизанти се разминава с действията на БСП при гласуването на закона. За разлика от червените депутати, които с малки изключения гласуваха “въздържал се”, три четвърти от привържениците на партията заявяват подкрепата си за принципа на уседналост.

Колебания проявяват единствено потенциалните избиратели на ГЕРБ. Един от всеки пет симпатизанти на партията избира позицията “въздържал се”.

73% от анкетираните смятат, че не е редно хора, които трайно живеят в чужбина, да определят бъдещето на страната. И затова мнозинството от българските граждани не виждат нищо дискриминационно в изискването за уседналост, защото то не ограничава избирателните права по принцип, а само докато засегнатите от него живеят извън страната (74%).

Интервюираните намират за порочен практикувания от избирателите на ДПС “изборен туризъм”.

Частично колебание сред българите предизвиква единствено факта, че изискването за уседналост при гласуването би засегнало не само изселниците в Турция, но също българските граждани в САЩ и други държави извън ЕС, посочват от “Алфа Рисърч”.

Седемдесет на сто от избирателите са на мнение, че изискването за уседналост трябва да залегне при провеждане на местни и парламентарни избори. Изработването на механизма за прилагането му обаче трябва да е внимателно обмислено, така че да предотвратява порочната практика на “изборния туризъм” и едновременно с това да не оставя съмнения за нарушени избирателни права.

Споделяне

Още от България