Изселници в Турция търсят подкрепа на ЕС за социалните им права у нас

Българските изселници в Турция ще търсят подкрепата на Европейския съюз във връзка с възстановяването на социалните им права, предаде радио Дойче веле в петък.

Кампанията започна по инициатива на изселническите дружества с цел българската страна да възстанови социалните права на изселилите се в Турция след 1989 г. български турци.

В момента обаче между двете съседни държави липсва споразумение, което да уреди проблема с трудовия стаж на изселниците. Подписването на такъв документ е част и от външнополитически спор между София и Анкара.

Проблемът е включен в пакет с неуредени въпроси между двете страни, който приоритетно се гледа от външните министерства. Mediapool потърси за коментар говорителя на българското ведомство, но мобилният му телефон бе изключен.

Миналата седмица, след като се срещнаха в София, социалните министри на България и Турция също признаха, че между двете страни все още има редица нерешени въпроси, като Емилия Масларова обясни, че на имуществените, социалните и хуманитарните проблеми се търси “комплексно решение”.

Търси се положително решение на проблема, коментира за Mediapool зам.-министърът на труда и социалната политика Горан Банков.

Все още обаче не се знае кога точно ще стане това. По думите на представител на турските власти, потърсен от Дойче веле и пожелал да остане анонимен, решаването на проблема ще бъде доста дълъг и труден процес, но в крайна сметка се очаква, че ще бъде решен в рамките на европейските институции. Той изрази мнение, че става дума за защита на индивидуалните права на българските изселници, които са и европейски граждани.

Двете държави имат споразумение за признаване на трудовия стаж, но някои от турските изселници нямат трудови книжки или заверени документи, с които да докажат, че са работили в България. Това са изисквания, които важат и за българските граждани, обясни Банков.

Той подчерта, че с пенсиите, които страната ни изплаща на турските изселници, които са се пенсионирали у нас, няма проблеми. За миналата година София е превела около 1, 2 млн. долара на 25 хил. души.

Пред Дойче веле Низаметтин Йумуртаджъ, председател на Дружеството на балканските изселници в квартала Картал в Истанбул, заяви, че турските изселници вече попълват специални декларации, които с обратна разписка се изпращат до Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в София.

Формулярите, в които се вписва трудовият стаж на всеки от заявителите, се предоставят безплатно от изселническите дружества. В зависимост от отговорите на подадените молби ще се обърнем към европейските институции, но това, подчертавам, ще бъде следващ етап, казва  Йумуртаджъ.

Трябва да бъдат възстановени правата върху годините на трудовия стаж, които са изработени в България и произтичащите от това социални права, коментира Йумуртаджъ.

По думите му отначало кампанията е тръгнала бавно, хората като че ли не са вярвали, че може да се реши въпросът, били са направо отчаяни, но вече са се обнадеждили и кампанията се разраства като лавина.

Само хората от нашата организация досега са подали около 150 молби-декларации, казва той. Много активно върви подаването в Бурса, Гебзе, Измит, в Истанбул и други градове.

Планираме кампанията да приключи до 15 дни и очакваме да бъдат изпратени около 25-30 хиляди декларации, след което ще изчакаме отговора на българските институции, казва Йумуртаджъ.

Заместник-социалният министър Горан Банков заяви, че до момента МТСП не е получило нито едно писмо.

 

Споделяне

Още от Балкани