Изселниците в Турция ще спазят закона и няма да гласуват

Изселниците в Турция ще спазят въведения със закон принцип за уседналост при участието в изборите за депутати в Европейския парламент (ЕП) и няма да участват в неделния вот. Това обяви в петък Илия Кръстелников, председател на ведомствената комисия за провеждането на изборите в чужбина, като се позова на информация на представители на мисиите на България в турската държава. Там ще бъдат открити три секции за гласуване и то само в дипломатическите представителства в Анкара и Истанбул.

“Представители на дипломатическите мисии в Турция са разговаряли с ръководители на изселнически организации в страната, които са ги уверили, че законът ще бъде спазен и те няма да участват във вота”, обясни Кръстелников.

Въведеният за пръв път принцип за уседналост гласи, че граждани на България или ЕС могат да участват в евроизборите, ако имат постоянен или настоящ адрес там и са живели в тези страни най-малко 60 дни в последните 3 месеца към датата на изборите.

Кръстелников съобщи още, че в посолството в турската столица подалите заявления да гласуват са 39 души, а в Истанбул – 49.

По думите му избирателната активност зад граница този път ще бъде много ниска – около 1400 български граждани.

По закон секции в чужбина се откриват само в дипломатическите мисии.

Общо зад граница ще бъдат открити 38 избирателни секции в 29 държави. От тях 21 са членки на ЕС. В трите прибалтийски страни - Литва, Латвия и Естония, в Малта и в Люксембург, където България няма дипломатически представителства, няма да има изборни секции, каза Кръстелников.

Извън ЕС, освен в Турция, избирателни секции ще бъдат разкрити във военните мисии - в Кабул (Афганистан) и в Ашраф (Ирак), в Босна и Херцеговина и в Прищина. Избирателни секции ще има и в Македония, Сърбия, Русия и Китай.

Говорителят на външно министерство Димитър Цанчев съобщи, че за изборната нощ в Международния пресцентър в НДК са акредитирани над 800 български и чужди журналисти. Акредитирани са и 10 социологически агенции, шест организации на наблюдатели, представители на дипломатически мисии, депутати и др.

Цанчев напомни, че и на тези избори, както досега в НДК мерките за сигурност ще бъдат строги, като щателно ще се проверява в сградата да не се влиза с оръжие. В деня за размисъл и на самите избори в НДК освен пресконференциите на партиите, участващи във вота, ще има абитуриентски бал и сватба.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?