Как бяха гласувани спорните законови промени

Изсичането на горите ще е и по вина на опозицията

Изсичането на горите ще е и по вина на опозицията

Спорните поправки в Закона за горите, регламентиращи изсичането на горски територии с цел изграждане на спортни комплекси на техните места, бяха гласувани от 109 депутати в пленарната зала, което означава, че 131 народни избраници не са дали своя вот за нормативния акт. Опозиционните депутати от негласувалите са над 60.

Именно в слабия отпор на новите текстове се крие и вината на опозицията – и дясна, и лява, която в четвъртък за пореден път се обяви против закона, когато обаче той бе станал факт. Въпреки негативното си мнение по спорните текстове народните избраници не са били в залата, за да го изразят с вота си.

Справка от пресцентъра на Народното събрание показва, че “за” най-скандалния параграф осми от закона “за” са гласували 75 от парламентаристите на ГЕРБ, както и трима независими. Само 31 души от опозицията са гласували “против”, защото толкова са били в пленарна зала.

Групата на ГЕРБ е от 117 депутата, от които 75 са присъствали на гласуването. На този фон БСП разполага в парламента 40 народни представители, ДПС – с 35, Синята коалиция – с 14, а "Атака" - с 10.

Простата аритметика сочи, че без особени усилия, ако дясната и лявата опозиция заедно с "Атака", които също така пламенно се обявяват против промените, са били в пленарната зала и са гласували, скандалните текстове не биха били приети, защото в идеалния случай опозицията би имала 99 гласа “против”.

Мненията на народните представители, които се оказаха бранители на българската гора, но само на думи, преминаха през цялата гама - от гняв и оправдавания, до съжаления за неорганизираност.

Курумбашев питал парламентарната си група, за Ангел Найденов тълкуванието е “вулгарно”

Пред Mediapool народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев, който е гласувал против скандалния текст, но след това си тръгнал, изтъкна отново аргументите си против. Той заяви, че е направил няколко изказвания в пленарната зала срещу закона и е участвал в гласуването срещу най-спорния параграф.

На въпрос защо си е тръгнал след това и къде да били колегите му от самооопределящата се като най-последователна опозиция и алтернатива БСП, Курумбашев обясни, че “това е стандартно положение”.

“Няколко пъти съм задавал този въпрос на нашата парламентарна група”, каза депутатът.

Неговият колега Димитър Горов каза, че не е гласувал против закона, защото “бил някъде”.

Според говорителя на партията Ангел Найденов липсата на депутати от БСП в залата е “форма на неприемане”.

“Няма защо да се обясняваме дали сме гласували или не, защото ние твърдим, че сме против промените в Закона за горите”, обясни той, доказвайки , че между думите и делата има съществено разминаване.

Найденов смята, че “е изключително вулгарно” да се твърди, че ако опозицията е била в пленарната зала, поправките са щели да отпаднат. “Изпадайки в хипотеза “ако еди-какво-си, няма смисъл да разговаряме”, заключи говорителят на партията.

Синята коалиция “съжалява”, че не гласували, ДПС били "разсеяни”

Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, ако народните представители са знаели, че “промените ще са на кантар”, то десните обезателно щели да влязат в зала да гласуват.

“Ако бяхме повече хора от опозицията в залата, управляващите щяха да викнат своите парламентаристи”, възрази народният избраник от ДПС Юнал Тасим. Той твърди, че управляващите отдавна не изпълняват обещанието си да са плътно в пленарна зала. По думите му нямало нищо ново в това гласуване.

Самият Тасим, който е пропуснал доста от гласуванията, твърди, че е бил в пленарна зала, но за някои текстове се разсеял.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?