Изсичането на поразените от корояд дървета напредва

Изсичането на поразените от корояд дървета напредва

Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия са напълно мобилизирани в борбата с корояда и изсичането и извозването на увредената от вредителя и други болести иглолистна дървесина. Свършеното в последните седем месеца вече дава добри резултати, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на кризисния щаб, занимаващ се с проблема.

Държавните предприятия са отчели, че към 18 декември 84% от общо 2.992 млн. куб. м стояща маса повредена от корояди и болести иглолистна дървесина в държавните горски територии е възложена за добив. Делът е най-висок в Югозападно държавно предприятие – 92%, в Северозападно държавно предприятие е 90% в Южноцентрално държавно предприятие – 81%, съобщиха от агроведомството.

Добивът към 18 декември е общо 1.750 млн. куб. м засегната от съхнене иглолистна дървесина. Това е в размер на 70% от възложените количества и представлява 58% от общата инвентаризирана достъпна за добив повредена дървесина. Изпълнението е най-добро в Северозападно държавно предприятие – 66% и в Югозападно държавно предприятие – 64%.

Най-много пострадала дървесина е усвоена в Южноцентрално държавно предприятие – 841 хил. куб. м и в Югозападно държавно предприятие – 601 хил. куб. м, като там и пораженията са най-големи.

За по-малко от месец след предишното заседание на кризисния щаб в края на ноември са били инвентаризирани нови 32 хил. куб. м стояща маса изсъхнала иглолистна дървесина. Най-много са в Южноцентрално държавно предприятие – 18 хил. куб. м и в Югозападно държавно предприятие – 15 хил. куб. м.

В същия период възложеният добив се е увеличил със 111 хил. куб. м, а добитата повредена дървесина за тези три седмици е общо 160 хиляди куб. м или има ръст от 10% при седмичното усвояване на повредената дървесина, в сравнение с предходния отчетен период.

"Радостно е, че усвоената дървесина за последните 3 седмици надвишава новоинвентаризираните повреди със 128 хил. куб. м", коментира зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. Той допълни, че се поддържат темповете на усвояване на инвентаризираната увредена дървесина и работи за привличане на още техника и хора, за да може да се реши проблемът с поразените дървета до пролетта.

На 2/3 работата е свършена и е добре, че след две години задържане, през последните месеци процесът се раздвижи и това е видимо, заяви Дора Янкова, зам.-председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44-то Народно събрание. Тя присъства на заседанието и като депутат от 22-ри изборен район Смолян, където пораженията от корояд са най-големи.

Споделяне

Още от Бизнес