Изследване: Депутатите споменават най-често ГЕРБ, почти не се вълнуват от протестите

Изследване: Депутатите споменават най-често ГЕРБ, почти не се вълнуват от протестите

Въпреки нестихващите три месеца протести в София, депутатите не обръщат особено внимание на недоволството срещу кабинета. В последните три месеца народните представители са споменали думата "протест" и нейните производни едва 148 пъти в пленарната зала. Това показва изследване на блога "Отворен парламент" в стенограмите на Народното събрание.

Недоволството на гражданите, обграждащи парламента ежедневно (включително и по време на провежданите парламентарни заседания) почти не присъства в дебатите на депутатите.

За сметка на това абревиатурата ГЕРБ се появява най-често в политическите дискусии. Тя се споменава над 1500 пъти в стенограмите.

“Класацията” на най-коментираните партии категорично е оглавена от ГЕРБ, следвана от ДПС, която обаче има два пъти и половина по-малко споменавания (или общо 605). На почетното трето място се нарежда партията на Сидеров -"Атака" (389 пъти). Любопитно е, че в дебатите си депутатите почти не са посочвали БСП - социалистическата партия е спомената едва 88 пъти.

Думата "бюджет" присъства осезаемо в дневния ред на парламента (1219 пъти), което е разбираемо, като се има предвид, че през разглеждания от блога период се проведе обсъждането на актуализацията на бюджета и отхвърлянето на ветото, наложено от президента.

Правителството на Пламен Орешарски очаквано също е сред основните теми в пленарната зала и е споменавано 708 пъти, с което се нарежда в предните места на своеобразната класация на блога.

Споделяне

Още от България