Изследване свързва австрийски педиатър с нацистката програма за евтаназия

Ханс Аспергер

Австрийският лекар Ханс Аспергер, на когото е кръстен едноименният аутистичен синдром, е играл роля в убийствата на деца с увреждания по времето на нацизма, твърди виенски историк, цитиран от ДПА.

Аспергер насочил две момичета с увреждания към виенската клиника "Ам Шпигелгрунд", където при т. нар. програма за евтаназия, провеждана от нацистите, били убити около 800 деца, пише Хервиг Чех в изследване, което развенчава мита за педиатъра като противник на националсоциализма.

Аспергер също така е играл косвена роля в изпращането на други деца на смърт, тъй като участвал в медицинска комисия, която решавала дали децата да бъдат приети в клиниката.

Чех заяви, че лекарят не е бил ключов участник в програмата за евтаназия, а съучастник според условията на момента.

"Неговата роля е била периферна в сравнение с други", каза историкът, който работи в Медицинския университет във Виена.

"Това изследване се отнася за човек, който е възхваляван почти като борец от съпротивата и който не отговаря на този образ според историческите извори", заяви Чех.

Аспергер е най-известен с дефинирането на редица аутистични смущения наред с откритията на австрийско-американския психиатър Лео Канер през 40-те години на 20-и век. Понятието синдром на Аспергер е въведено десетилетия по-късно.

Дълго време се смяташе, че Аспергер е защитавал деца от евтаназия, защото е призовавал за интегриране на "трудните" деца в обществото.

Чех обаче изтъкна, че педиатърът не е говорил за деца с увреждания, смятани за нелечимо болни.

Споделяне

Още от Свят