Изследване: Тръмп е главният фактор за дезинформация за коронавируса

Изследване: Тръмп е главният фактор за дезинформация за коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп много вероятно е факторът, който е породил най-много дезинформация за коронавируса по време на пандемията, според изследване на университета Корнел в САЩ, предаде Франс прес.

Около 38 милиона статии, публикувани на английски в традиционните медии между 1 януари и 26 май тази година, са били анализирани от екипа, извършил изследването. Тази база данни включва статии, публикувани в САЩ, Обединеното кралство, Индия, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия, както и в някои африкански и азиатски страни.

Над 522 400 статии са разпространявали фалшиви информации, свързани с коронавируса, като феноменът е наречен инфодемия от Световната здравна организация.

Общо 11 категории статии, разпространяващи фалшиви новини са били идентифицирани, вариращи от конспиративни теории до чудотворни медикаменти. Последната тема се появява в 295 351 статии, което е повече от останалите 10 теми взети заедно.

Според авторите на изследването коментарите на Тръмп са отговорни за значително увеличаване в тази категория, по-специално изявленията му по време на пресконференцията на 24 април, когато той говори за възможност за инжектиране на дезинфектант в организма с цел лечение срещу Ковид-19. Подобни увеличения са забелязани и когато той рекламираше хидроксихлорохина - лечение, чиято ефикасност не е доказана.

"Следователно заключихме, че президентът на САЩ със сигурност е бил най-големият фактор на дезинформация за Ковид-19", казват учените от Алианса за наука към университета Корнел.

След чудодейните медикаменти, най-разпространените фалшиви новини, касаещи вируса, са следните: вирусът е създаден, за да установи нов световен ред, вирусът е бил създаден, за да помогне политически на американската Демократическа партия, вирусът е биологично оръжие, разпространено от китайска лаборатория, вирусът е болест, свързана с милиардера Бил Гейтс, вирусът е свързан с 5 джи технологиите, вирусът е създаден, за да се регулира броя на населението.

Сред фалшивите новини има и антисемитски теории, свързани с вируса, както и твърдението, че яденето на супа от прилеп е отговорно за пандемията, казват авторите на изследването.

Изследователите са установили, че споделянето на тези статии в социалните мрежи, е предизвикало над 36 милиона коментара и обмен на мнения, от които три четвърти са били във Фейсбук.

Споделяне

Още от Коронавирус