Изследвания за "екзотични" състояния на материята отличени с Нобел за физика

Тримата отличени британци

Изследвания за необичайните състояния на материята, които може да отворят пътя за създаването на нови приложения в електрониката, получиха тазгодишната Нобелова награда за физика, обяви във вторник комитетът, определящ призовете.

Отличието отива при родените във Великобритания и работещи в САЩ учени Дейвид Таулес, Дънкан Холдейн и Майкъл Костерлиц

Техните открития, направени с помощта на авангардни математически методи и изучаващи необичайни фази или състояния на материята като суперпроводници, суперфлуиди и тънки магнитни филми, ускориха търсенето на нови и екзотични фази на материята. Това ще позволи те да бъдат използвани в създаването на ново поколение суперпроводници и бъдещ квантов компютър.

"Откритията им позволиха по-добро теоретично разбиране на загадките на материята и създадоха нови перспективи за разработването на новаторски материали", обяви Нобеловият комитет.

Дейвид Таулес печели половината награда, а другата половина си поделят Дънкан Холдейн и Майкъл Костерлиц.

"Бях много изненадан, както и останалите", коментира Холдейн новината за присъждането на наградата. "Когато започнах работа над темата в края на 1980-те години, даже не мислех, че може да има приложение. После това се потвърди, но все още има много открития, които трябва да се направят", допълва той.

Като новите нобелови лауреати триото учени се нарежда сред имена на велики учени като Алберт Айнщайн, Нилс Бор и Мария Кюри.

Миналата година наградата спечелиха японецът Такаки Каджита и канадецът Артър Макдоналд за осцилациите на неутрино, които показват, че то има маса.

Преди ден японският микробиолог Йошинори Осуми получи наградата за медицина за разгадаването на процеса на самоизяждане на клетките.

Предстои връчването на призовете за химия, литература, икономика и мир.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество