Изсветляваме: И бизнесът възпя огромните "успехи" срещу контрабандата

Резултатите в изсветляването на икономиката са недооценени, жалва се организацията на Васил Велев

Председателят на управата на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Снимка: Архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с председател Васил Велев се включи в утвърдилия се в последните години рефрен на премиера Бойко Борисов за огромните "успехи" на правителството в борбата с контрабандата и сивата икономика.

Както е известно, министър-председателят не пропуска повод да се похвали с рекордно ниската цигарена контрабанда, измерена чрез преброяване на изхвърлените в кофите за боклук цигарени опаковки. След като отчете спад на контрабандната търговия с цигари до 4.4 на сто в края на 2018 г., Бойко Борисов се зарече същият успех да бъде постигнат и при незаконната продажба на горива. По това време той откри нов център за "тотално видеонаблюдение на пътя на горивата" - от идването им на пристанището, през данъчния склад до доставката за крайния потребител и обобщи стратегията си в едно изречение: "До човека – камера, само това решава докрай въпроса".

"Индексът "Икономика на светло" през 2018 г. се е повишил с 4.55 пункта и достига рекордното ниво от 79.10 пункта", оповести в понеделник проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал въпросния индекс. Той представи анализ на ситуацията и тенденциите за изсветляването на българската икономика на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло". Индексът за изсветляването се мери по европроект, спечелен от АИКБ. Неговата стойност е 9.2 млн. лв.

Проф. Петранов припомни, че през 2017 г. индексът е бил 74.55 пункта, а през 2016 г. - 71.81. Излиза, че само за три години сивата икономика у нас се е свила от около 30% на около 20%.

"Наблюдаваме постепенно изсветляване на българската икономика. Новото е ускоряването на тази тенденция", отбеляза Стефан Петранов. Той уточни, че данните са предварителни, а изследваните показатели са само "косвени индикатори".

"Сред основните причини за положителните тенденции са финансовата и икономическа стабилност в страната, предприетите нови мерки за подобряване на бизнес средата и ограничаване на неформалната икономика, увеличаване на обема на износа на България, общото намаляване на интензивността на основните стресогенни фактори, които създават негативни психологически нагласи сред бизнеса, както и отсъствието на миграционен натиск по границите на страната ни", смята АИКБ.

Организацията отчита, че изсветляването на икономиката, отчетено по статистически данни, е доста по-високо в сравнение с възприятията на работодателите и служителите, че "постигнатите реални успехи все още не са оценени от работодателите и заетите лица и че е необходима по-сериозна информационна кампания".

Наблюдава се ръст на хората, които работят с договори, заяви още проф. Петранов. Въпреки че показателят за разплащането по банков път с работниците и служителите продължава да расте, голяма част от тях все още получават заплатата си в плик, сочи анализът. Повечето от анкетираните служители, които работят на допълнителна работа с договор, са отговорили, че част от възнагражденията ми се плащат на ръка.

Сравнително високият дял на младежката безработица остава и през 2018 г., показва анализът.

Събираемостта на ДДС се повишава. Според АИКБ причина за това е, че Министерството на финансите, правителството и Народното събрание са осъществили поредица от действия за подобряване и усъвършенстване на режима на облагане с ДДС.

Наблюдава се ръст и в плащането на акцизи за цигарите и алкохола. Това се дължи на подобрената контролна дейност на Агенция "Митници" и НАП, смятат от АИКБ.

Въпреки по-добрите резултати, делът на сивата икономика остава сравнително висок, коментира проф. Петранов. Липсата на квалифицирана работна ръка оказва негативно влияние. Липсват реформи в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност, добави той.

Според АИКБ новото рязко административно повишаване на работната заплата е довело до повече "сиви" практики в някои сектори.

Австрия, Германия, Финландия и Дания имат най-нисък дял на сивата икономика, която в тези страни е под 6 пункта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?