Изтеглени са от пазара вафли със следи от меламин

От пазара е изтеглена партидата вафли, в която е открито съдържание на меламин, съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването. Това е станало след сигнал на Българска национална асоциация на потребителите до столичната здравна инспекция с информация за установено наднормено количество меламин в продукта. След като производителят е бил уведомен да изтегли продукта, от здравното министерство твърдят, че в момента вафлите не се продават в търговската мрежа.

Извършена е била проверка в предприятието-производител. Не са установени съставки, внос от трети страни. Взети са проби от съответната партида, както и от съставката на млечна основа, вложена в продукта, която е с произход от ЕС. Пробите ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Германия и се очаква резултатите да бъдат получени до края на седмицата.

Меламинът е широко използван при производство на пластмаси и продукти от тях, но е забранен за използване в хранителната промишленост. Когато меламинът се погълне заедно с негови аналози и по-специално циануринова киселина, той може да причини увреждане на бъбреците.

Инспекторите на дирекция "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" започват проверки за наличие у нас на сухо мляко и суроватъчна суха субстанция с произход страни извън ЕС. До края на седмицата ще бъдат проверени всички млекопреработвателни предприятия и складови бази за съхранение на храни от животински произход. На проверка ще подлежат документите за произход на суровината. Ако бъде установено наличие на суровини с произход трети страни, количествата ще бъдат възбранени и от тях ще се вземат проби.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?