Изтегляме се от Ирак до 31 декември, реши правителството

Изтегляме се от Ирак до 31 декември, реши правителството

Българският батальон да се изтегли от Ирак до 31 декември т.г., числеността на петия контингент, който заминава на ротацията през юни, да бъде намален от сегашните 460 на 400 души. Такова проекторешение ще внесе правителството в парламента, реши в четвъртък МС.

Кабинетът освен това предлага Народното събрание да му възложи мандат за консултации и преговори  в рамките на коалицията за определяне на подходящи форми за по-нататъшно участие на България в инициативите на международната общност за поддържане на сигурността и стабилността в Ирак.

Трябва да се подчертае дебело, че България остава в международната коалиция, заяви правителственият говорител Димитър Цонев, който представи решението пред журналисти. Нито един от съвносителите – вицепремиерът Пламен Панайотов, външният министър Соломон Паси и министърът на отбраната Николай Свинаров – не коментира приетия документ.

Съдържанието му не е изненадващо. Политическото решение повтаря предложеното от Съвета по отбрана към военното министерство.

В сряда, при разговорите си в София с премиера, президента и външния министър, заместник – държавният секретар на САЩ Робрът Зелик заяви, че Америка разчита правителственото решение за промяна на българското военно присъствие да е в контекста на промените в Ирак. По-рано американският посланик Джеймс Пардю призова да не се фиксира дата за приключване на мисията, а процесът да е съобразен с хода на конкретното политическо развитие в Ирак.

Идеята още този парламент да гласува крайна дата да изтегляне на българския контингент бе огласена от президента Георги Първанов преди около две седмици, дни след гибелта на български боец, загинал при “приятелски огън” в Ирак. Както твърдят източници от мнозинството, ходът е съгласуван с премиера Сакскобургготски. Въпреки твърденията на външния министър Паси по време на срещите му във Вашингтон през последната седмица, че правителството няма да взема решението под натиска на предстоящите избори, в крайна сметка става дума именно за предизборен ход. За това намекна наскоро и военният министър Николай Свинаров, като посочи, че така се ограничават възможностите на БСП да спекулира с тази тема преди вота на 25 юни.

Оценката за обществено - политическите процеси в Ирак след изборите на 30 януари т.г. е като цяло положителна, въпреки забавеното формиране на държавните институции и недостатъчната им ефективност, се посочва в мотивите на правителството, прочетени от Димитър Цонев. Анализът на ситуацията показвал, че България трябва да се ориентира към “нови, различни форми на ангажираност” в Ирак. Намерението е там да бъдат изпратени няколко офицери, които да участват в обучението на иракските сили за сигурност. 

Споделяне

Още по темата

Още от България