Изтеглянето на американските войски от Сирия може да се забави

Изтеглянето на американските войски от Сирия може да се забави

Изтеглянето на американските войски от Сирия може да се забави. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп смята да забави планираното изтегляне на американските сили от Сирия, заяви сенаторът републиканец Линдзи Греъм, след като се срещна в Белия дом с американския лидер, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

"Смятам, че сме в положение на пауза", каза Греъм и добави: "Мисля, че забавяме нещата по един разумен начин."

Американският президент обяви по-рано този месец, че е разпоредил изтеглянето на приблизително двете хиляди американски войници от Сирия.

Сенатор Греъм критикува решението на Тръмп с мотив, че изтеглянето на всички сили на САЩ от Сирия ще навреди на националната сигурност. Според сенатора така САЩ ще предоставят възможност на "Ислямска държава" да се възстанови и ще изоставят бойците на кюрдска милиция, с която си сътрудничат срещу джихадистите. Освен това решението ще засили възможностите на Иран да заплашва Израел, смята Греъм.

"Все още имаме различия, но ще ви кажа, че президентът размишлява дълго и усилено за Сирия - как да изтеглим войските си, но в същото време да осъществим интересите си в националната сигурност", каза той.

По-рано сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм, който обикновено подкрепя Тръмп, заяви, че е "потресен" от решението за изтегляне на американските войски от Сирия и го нарече "потенциална катастрофа".

Решението на Тръмп за изтегляне от Сирия беше посрещнато негативно и от съюзниците в коалицията срещу "Ислямска държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?