Изтеглящите се от Сирия американски сили нямат разрешение да останат в Ирак

Изтеглящите се от Сирия американски сили нямат разрешение да останат в Ирак

Американските сили, които пресякоха иракската граница като част от изтеглянето си от Сирия, нямат разрешение да останат и престоят им на иракска територия трябва да бъде само с транзитна цел, заяви иракската армия, цитирана от Ройтерс.

Изявлението противоречи на съобщението на Пентагона, че се очаква близо 1000-та войници, изтеглящи се от северната част на Сирия, да се разположат в Западен Ирак, за да продължат кампанията срещу екстремистите от Ислямска държава и "да помогнат за защитата на Ирак".

По-късно високопоставен представител на американското министерство на отбраната обясни, че ситуацията е променлива и плановете може да се променят.

"Всички сили на САЩ, които се изтеглиха от Сирия, получиха разрешение да влязат в района на Кюрдистан, за да могат да бъдат транспортирани извън Ирак. Не е давано разрешение на тези сили да останат в Ирак", се казва в изявлението на иракската армия.

Не е ясно дали силите на САЩ ще използват Ирак като база за нанасяне на сухопътни удари в Сирия и въздушни удари срещу екстремисти от Ислямска държава. В Ирак вече са разположени над 5000 американски военни, които обучават местните сили и помагат да се гарантира, че екстремистите от Ислямска държава няма да се завърнат, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?