Изтеглящите се от Сирия американски сили нямат разрешение да останат в Ирак

Изтеглящите се от Сирия американски сили нямат разрешение да останат в Ирак

Американските сили, които пресякоха иракската граница като част от изтеглянето си от Сирия, нямат разрешение да останат и престоят им на иракска територия трябва да бъде само с транзитна цел, заяви иракската армия, цитирана от Ройтерс.

Изявлението противоречи на съобщението на Пентагона, че се очаква близо 1000-та войници, изтеглящи се от северната част на Сирия, да се разположат в Западен Ирак, за да продължат кампанията срещу екстремистите от Ислямска държава и "да помогнат за защитата на Ирак".

По-късно високопоставен представител на американското министерство на отбраната обясни, че ситуацията е променлива и плановете може да се променят.

"Всички сили на САЩ, които се изтеглиха от Сирия, получиха разрешение да влязат в района на Кюрдистан, за да могат да бъдат транспортирани извън Ирак. Не е давано разрешение на тези сили да останат в Ирак", се казва в изявлението на иракската армия.

Не е ясно дали силите на САЩ ще използват Ирак като база за нанасяне на сухопътни удари в Сирия и въздушни удари срещу екстремисти от Ислямска държава. В Ирак вече са разположени над 5000 американски военни, които обучават местните сили и помагат да се гарантира, че екстремистите от Ислямска държава няма да се завърнат, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят