Изтеглят фалшив “Гентамицин”, произвеждан в Радомир

Антибиотикът "Гентамицин", произвеждан от радомирския завод "Ветпром", трябва да бъде изтеглен от аптеките за  48 часа заради несъответствия с изискванията за качество. Това съобщи в сряда председателят на пернишката структура на Съюза на фармацевтите Величка Бочкова, цитирана от БТА.

Лекарството е с втора степен на риск, поясни тя. Медикаментът не отговарял на изискванията за съдържание на компонент С-1, не била пълна и документацията на фирмата. 

Това е второто сериозно нарушение на "Ветпром". При спецоперация на органите на реда миналата година от завода бе иззет незаконно произвеждан сироп за кашлица, етикети и опаковки за него.

Антимафиотите намериха 52 кашона с по 30 опаковки "Бронхотон". Предприятието е специализирано за производство на  ветеринарни препарати и медикаменти, пасти за зъби и алуминиеви туби и не може да прави хуманитарни медикаменти.

При акцията миналата година бяха открити и 43 700 картонени опаковки, 48 000 етикети с надпис "Бронхозолин", 18 500 картонени опаковки и 15 000 етикети с надпис "Бронхотон". Те са използвани в нарушение на защитена търговска марка на продукция, произвеждана от "Балканфарма" -София.

Незаконните  медикаменти са изнасяни за продажба в бившите съветски републики.Ръководителите на "Ветпром" не бяха открити за коментар.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?