Изтеглят от магазините спанак, примесен с татул

Опасната храна се разпространявала в големи търговски вериги

Изтеглят от магазините спанак, примесен с татул

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е спряла продажбата на спанак, за който има съмнения, че е примесен с отровното растение татул. Това е станало след проверка на сигнали на потребители от Костинброд и Търговище, съобщиха от агенцията. Двама души дори са се натровили, след като са яли от зеления микс.

От агенцията не посочват кой е производителят на спанака, нито в кои магазини се е разпространявал. Казва се само, че е в пакети по 500 гр., сорт Горила и е произведен в село Златитрап, област Пловдив. Общото произведено количество е 1775 кг. Около 600 кг от тях са били намерени в обекта, в който се е пакетирала храната.

Двама души от Търговище са се натровили, след като яли храна, приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани с признаци на атропиново отравяне, съобщиха от БАБХ.

Сигналът от Костинброд е от гражданин, който отрил в пакета със спанак стръкове, които наподобяват тези на татула. Той изпратил и снимки на агенцията. Инспекторите ѝ проверили обектите, от които е закупен спанакът в Костинброд и Търговище. "В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 гр. спанак. След отваряне на опаковките е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак (предполагаеми единични растения татул)", пише в съобщението на БАБХ. Оказало се, че същият продукт се доставя и в други големи търговски вериги в страната. По предписание на агенцията продажбата на продукта е спряна навсякъде.

При проверката на производителя се установява, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. за това нарушение е съставен акт на собственика. Спряна е и продажбата на количествата спанак, намерени в производствения обект. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си, и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна.

"Действията по изтегляне на опасната храна и обобщаването на наличните количества продължава. БАБХ призовава всички граждани, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 гр., сорт Горила, произведен в област Пловдив, да не го консумират и да го върнат в търговския обект, от който са го закупили", пише още в съобщението.

Споделяне

Още от България