Изтекоха личните данни на милиони израелски избиратели

Бенямин Нетаняху и Бени Ганц

Пробив в сигурността на дигитално приложение, използвано от управляващата в Израел консервативна партия, даде достъп на хакери до личните данни на близо 6,5 милиона израелци, съобщи експерт по киберсигурност, цитиран от Асошиейтед прес.

Приложението се използва за управление на предизборната кампания на партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху. Новината за гафа идва само няколко седмици преди извънредните парламентарни избори в Израел на 2 март - третите в рамките на една година. Нетаняху се бори за преизбиране за четвърти пореден мандат като премиер, след като два поредни избора през 2019 г. приключиха с резултати, които не позволиха да бъде съставено правителство.

"Ликуд" призна, че е "предотвратила опит" за хакерска атака срещу дигитална платформа, използвана за привличане на партийни поддръжници в изборния ден. Партията обаче не отговори на отправени запитвания за изтичането на данни.

Разкритието поставя в твърде неудобно положение управляващата партия, която миналата година нарочи главния съперник на Нетаняху - Бени Ганц, лидер на опозиционната партия "Синьо и бяло", като го обвини, че телефонът му е бил хакнат от иранското разузнаване. Ганц е бивш началник на Генералния щаб на армията.

Според цитирания от АП експерт - Ноам Ротем, изтеклата информация включва имена, адреси, идентификационни номера и избирателни секции на милиони израелски гласоподаватели, а в някои случаи и техните телефонни номера, пол и политически предпочитания.

Компрометираното дигитално приложение, използвано от "Ликуд", се нарича "Избирател" и е разработено от израелската софтуерна компания "Фийдбек". Ротем казал, че е получил анонимен сигнал от хакер за пробива, и впоследствие сам пробвал и потвърдил изтичането.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?