Осем дни преди референдума

Изтича крайният срок за поправка на грешки в избирателните списъци

Бисер Троянов и Ралица Негенцова

В събота изтича крайният срок за гражданите с право на глас в референдума на 27 януари да изискат поправяне на грешки в избирателните списъци, обявени преди седмица. Това припомня говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова пред Дарик радио.

Право на глас в референдума има всеки български гражданин, навършил пълнолетие, който не е поставен под запрещение и има постоянен адрес в страната.

"Гражданите биха могли да поискат поправки на грешки и непълноти, които са в избирателните списъци, до 19 януари. Нека припомним, че ако им бъде отказано да бъдат вписани или да бъде допусната поправката на непълнотите и грешките, гражданите имат право да обжалват пред съответния районен съд," разясни Негенцова, като уточни, че кметът на съответната община трябва да се произнесе със своето решение в двудневен срок след от подаването на заявлението.

Ако той е постановил отказ, срокът за обжалване е също двудневен пред съответния районен съд, като решението на съда е окончателно.

Ако човек не се види в списъка, той може да поиска да бъде включен в изборния ден, но секционната избирателна комисия проверява дали този гражданин има постоянен адрес, даващ му това право. След това се прави проверка дали човекът не е в списъка, където са лицата, поставени под запрещение, наказаните с лишаване от свобода или пък тези, които са заявили, че ще гласуват в чужбина или имат удостоверение за гласуване на друго място.

Изготвянето на избирателните списъци непрекъснато се актуализира. Няма основание да се смята, че от ГРАО ще включат в тях лица без избирателни права, коментира преди дни Троянов по повод изчисленията на партията на Меглена Кунева и БСП, че в списъците има около 950 хил. "мъртви души". Мотивът на социалистите беше, че в малки райони с лош демографски прираст се оказва, че от последните избори през 2011 година са се появили над 2000 нови избиратели.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?