Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

В събота изтича  срокът, в който избирателите, които искат да бъдат вписани в избирателните списъци за предстоящите евроизбори по настоящия си адрес, ако той е различен от постоянния, могат да подадат заявление за това. Според Изборния кодекс списъците се изготвят по постоянен адрес.

Ако искат на 25 май да гласуват по настоящия си адрес, избирателите трябва да отправят писмено искане до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник. Заявление за гласуване по настоящ адрес може да се подава и на интернет страницата на ГРАО . За целта, обаче е нужен електронен подпис.

За изборите за Европейски парламент съществува т. нар. уседналост. Това означава, че право да гласуват имат само  пълнолетните българи, живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна членка на ЕС. Така онези, които имат настоящ адрес извън страна членка, влизат автоматично в забранителен списък. Той трябва да е публикуван на интернет страницата на съответната община до 14 май, а грешките в него трябва да бъдат отстранени до 17 май. За да бъдат изключени от забранителния списък, избирателите трябва да подадат заявление до кмета или на интернет страницата на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?